marți, 21 iunie 2011

Primul ajutor – Trusa ta de cunoștințe

Miercuri 8 iunie 2011,Biblioteca Publica Mihai Ursachi Strunga, alături de alte noua biblioteci din județ, a participat la prima etapa de instruire din cadrul proiectului Primul ajutor-trusa ta de cunoștințe, care a avut loc la Serviciul Județean de Ambulanță Iași.
Primul ajutor – trusa ta de cunoştinţe este un proiect finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates, face parte din programul naţional Biblionet și se derulează sub coordonarea Bibliotecii județene ”Gh. Asachi” Iași. Menționăm sprijinul deosebit acordat pentru buna desfășurare, implementare și mediatizare a proiectului a Centrului de Mediere și Securitate Comunitară (CSMC), a Crucii Roșii România – Filiala Iași, a Spitalului Clinic de Urgență ”Sf. Ioan” Iaşi, precum și a TVR Iași.
Scopul programului constă în îmbunătăţirea speranţei de viaţă şi a calităţii vieţii populaţiei din judeţul Iaşi, prin creşterea nivelului de instruire în privinţa acordării primului ajutor premedical. În urma activităţilor din proiect, rolul bibliotecilor publice va fi extins, prin transformarea lor în centre zonale de formare și instruire în acordarea măsurilor de prim ajutor.
În comuna Strunga populația nu a beneficiat, cel puțin în ultimii ani, de instruire privind acordarea primului ajutor premedical în caz de accidente și dezastre (incendii, inundații, cutremure).
Biblioteca Publica Mihai Ursachi Strunga v-a fi unul dintre centrele zonale care va forma și instrui cetățenii in acordarea de prim ajutor in vederea îmbunătățirii speranței de viață și a calității ei.

miercuri, 2 martie 2011

O ora cu povestile lui Creanga

Azi 1 martie, începând cu ora 10.00 si pana vineri 4 martie , la Biblioteca Publica "Mihai Ursachi"Strunga se va desfăşura evenimentul„Minunata lume a poveştilor“.Micuţii se vor delecta cu filmul Amintiri din copilărie de Ion Creangă, şi vor asculta Zâna Zorilor de Ioan Slavici, Punguţa cu doi bani de Ion Creangă, Dănilă Prepeleac de Ion Creangă şi Fata babei şi fata moşului, de Ion Creangă.

marți, 1 martie 2011

Legenda Mărţişorului


Micul obiect prins într-un şnur alb cu roşu care este pus în piept de către femei la începutul lunii martie şi poartă numele de mărţişor este simbolul venirii primăverii. Fie că are formă de floare, fluture, bănuţ sau chipuri zâmbitoare, mărţişorul este motiv de bucurie pentru oricine.

Obiceiul mărţişorului nu este unul nou, arheologii descoperind astfel de amulete realizate cu aproximativ 8.000 de ani în urmă. Fiecărui obiect îi este ataşat şnurul specific mărţişorului format din alb şi roşu. Culorile nu au fost alese întâmplător, astfel că şnurul mărţişorului simbolizează principiul purificării vieţii şi înţelepciunii, prin împletirea armonioasă a celor două fire de lână, cânepă sau mătase. Simbol al sacrificiului, culoarea roşie era atribuită femeii, iar culoarea albă conferită de albul norilor şi limpezimea apelor primăvara era specifică înţelepciunii bărbatului.

Tradiţia asociază legenda cu Baba Dochia, o femeie care a trăit cu mulţi ani în urmă. Se spune că aceasta avea o fiică vitregă pe care nu o îndrăgea. Într-o zi de iarnă geroasă, Baba Dochia şi-a trimis fiica la râu să spele o haină foarte murdară, bătrâna sperând că tânăra nu va reuşi să-i scoată faţă. Pentru că nu reuşea să o spele, tânăra începu să plângă cu lacrimi amare. Şi cum încerca ea să frece haina murdară, a apărut un bărbat tânăr şi frumos pe nume Mărţişor care a întrebat-o de ce plânge. Fata i-a povestit tânărului ceea ce i se întâmplă, iar Mărţişor i-a spus ca posedă o putere magică şi i-a oferit acesteia o floare cu petale roş-albe şi a îndemnat-o să mai spele încă o dată veşmântul şi apoi să se ducă acasă.Când a ajuns fata acasa haina era albă ca si neaua. Batranei Dochia nu i-a venit să credă că haina era curată. Când a văzut însă floarea în părul fetei, Baba Dochia a întrebat-o: "De unde ai floare, căci este încă iarnă?". Văzând că tânăra nu răspunde, baba a plecat chiar ea pe munte să se convingă că a venit primăvara. Baba Dochia nu a uitat să-şi ia cu ea oile, dar şi nelipsitele 12 cojoace. Potrivit legendei, umblând cu oile prin pădure, baba torcea lână din furcă şi găsind o para (ban vechi, de origine turcească) i-a făcut o bortă, legând-o cu un fir de lână... De atunci a apărut obiceiul mărţişorului. Renunţând la cojoace unul câte unul, peste Dochia şi oile sale a venit iarna chiar când baba a crezut că este primăvară. Un ger năprasnic a făcut ca bătrâna şi oile sale să îngheţe, transformându-se, conform legendei, în stane de piatră. Rocile se pot observa şi astăzi pe muntele Ceahlău şi sunt o mărturie vie a acestui mit românesc.


BIBLIOTECA PUBLICA "MIHAI URSACHI",VA UREAZA O PRIMAVARA FRUMOASA!

marți, 4 ianuarie 2011

161 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu

Născut la 15 ianuarie 1850 la Botoşani ; decedat la 15 iunie 1889 la Bucuresti.

A fost un poet, prozator si jurnalist roman, socotit de cititorii romani si de critică literara drept cel mai important scriitor romantic din literatura română, supranumit si "luceafărul poeziei româneşti"


LA MULTI ANI!





Urarile si multumirile mele catre voi, sunt mai intarziate, dar ele vin din suflet si din inima !!

Acum cand roata timpului a tesut inca un an, va doresc multa sanatate, fericire si sa va bucurati de darurile vietii alaturi de cei dragi.

Fie ca noul an, sa va astearna in cale o poteca neteda, vegheata de ingeri si stelute norocoase, iar toate dorintele sa vi se indeplineasca.

Un an nou fericit , plin de impliniri, cu cat mai multe zile insorite

LA MULTI ANI !!!!!!