Ospitalieră şi binefăcătoare în epoci de linişte, ocolită şi adusă la nefiinţă în vremuri tulburi , niciodată însă uitată, Strunga continuă de aproape un secol şi jumătate să ofere drumeţului ,vizitatorului un colţ de natură recreativă, un pahar cu sănătate şi un plăcut răgaz de odihnă.
La marginea drumului care leagă două glorioase cetăţi de scaun – Suceava şi Iaşi - la răscrucea orizonturilor din bătrâna Moldovă, vremurile se oglindesc în istoria sa. Loc pustiu şi ars în calea năvălirilor sângeroase, apoi din nou înflorit din munca celor întorşi, vatra satului se schimbă după împrejurări, dar oamenii rămâneau statornici.
În vremurile îndepărtate drumurile pe aici erau primejdioase pentru neguţători şi ocrotitoare în faţa poterelor. Locul numit ,, Masa tîlharilor’’ îşi are explicaţia sa precum şi versurile:
,, În pădurea de la Strungă
Sînt de cei cu puşca lungă
Care dau chiorîş la pungă’’(V.Alecsandri).
Comuna Strunga este situata in partea de sud-vest a judetului, la 55 km distanta de municipiul Iasi, la 28 km sud-est de Paşcani si 30 km fata de Roman, cea mai apropiata static C.F.R. fiind plasata la 10 km spre nord, in orasul Targu-Frumos. In componenta comunei intra satele: Strunga, Habasesti, Fedeleşeni, Bratulesti, Crivesti, Gura - Văii, Farcaseni şi Cucova
In 1930, Strunga ofera vizitatorilor toate cerintele unei statiuni moderne, avand, pe langa cladirea bailor, hoteluri, doua restaurante, cazino, sala de conferinte, cinematograf. La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, statiunea, aflandu-se pe linia de fortificatii Iasi-Pascani, este distrusa. In 1950, prof. M. Sturza elaboreaza proiectul unui sanatoriu balnear, dar greutatile economice impiedica realizarea sa. In 1953, dr, V. Bejan, impreuna cu dr. C. Boisteanu realizeaza un proiect limitat de amenajare. Se decolmateaza izvoare, se construieste un pavilion balnear, o centrala termica si se reamenajeaza parcul statiunii. Cel mai vechi document cunoscut la noi, referitor la comuna Strunga, este una din poeziile poetului Vasile Alecsandri intitulata "Strunga", culeasa in 1842 si publicata in 1852.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu